Online vieren: livestreamen, de AVG en meer doen met video

Stap voor stap live gaan, zicht op de techniek en nieuwe mogelijkheden

image

Foto: Bisdom Rotterdam

Livestreamen: wat zijn de minimale technische middelen en wat moet je weten in het kader van de AVG? Daarover ging de online bijeenkomst die op dinsdag 25 mei werd gehouden via Teams. Jan Maasen, hoofd pastorale dienstverlening, opende de avond en heette de 35 deelnemers welkom. Hij was gespreksleider voor de vragen en opmerkingen in de chat. Daphne van Roosendaal, hoofd communicatie, hield de inleiding.

“De vraag ‘wat heb je minimaal nodig om te kunnen livestreamen’ werd gesteld tijdens onze vorige bijeenkomst over online vieren en is een hele goede vraag”, benadrukte zij. “Er is technisch ontzettend veel mogelijk en het is best een uitdaging om zicht te houden op de techniek. Het is lastig om vanaf de tekentafel meteen een ideale livestream neer te zetten. Je moet gewoon ergens beginnen.” Dat hebben veel parochies het afgelopen jaar gedaan. “We zijn veel meer online gaan doen als parochies en bisdom”, aldus Van Roosendaal. “We zitten in 2021 echt in een andere situatie dan in 2019. Ook als het gaat om hoe we vanavond bij elkaar zitten, wie had dat in 2019 gedacht?”

Voor wie er persoonlijk niet vertrouwd mee is, laat de inleider op de avond de stappen zien die je doorloopt als je een livestream start op YouTube en hoe je een basisset van camera en microfoon via de laptop verbindt met internet. Naast YouTube zijn er nog andere platforms waarop de parochie kan streamen en er is software beschikbaar waarmee je meer camera’s kunt inzetten en ook bijvoorbeeld teksten in beeld kunt brengen.

Daphne van Roosendaal vertelt dat het bisdom de basisset recent nog heeft ingezet tijdens de opening van het bedevaartseizoen in Brielle op 8 mei, terwijl bij de Nationale Bedevaart op 10 juli juist een uitgebreide set voor de livestream ingezet wordt. “Als je het eenvoudig wil houden, heeft en houdt streamen met één camera via de webcamoptie in YouTube een aantal voordelen”, vertelt ze. “Het is stabiel en geeft de minste kans op storingen. Kijkers van de livestream zullen snel door hebben dat je met maar één camera werkt en weten dan dat ze zich in kunnen stellen op een eenvoudige stream. Naast alle uitbreidingen op je livestream die je kunt doen als parochie, is het dus goed om te weten dat ook nog steeds die basisopstelling voor bepaalde momenten een goede keuze kan zijn.”

“Zijn er andere momenten waarop je kunt livestreamen? En wat kun je nog meer doen met video?”

Waar het gaat om de AVG is het belangrijk te weten dat er, met uitzondering van de celebrant(en), misdienaars, acolieten en lectoren, van individuele personen geen detailopnames gemaakt mogen worden. Het parochiebestuur informeert daarover misdienaars, acolieten en lectoren. Daarbij is voor jongeren onder de zestien een schriftelijke toestemmingsverklaring van de ouders nodig. Ook koren en cantores moeten weten dat zij in beeld kunnen komen. Er worden geen opnames gemaakt van het uitreiken van de H. Communie en in de kerk moet duidelijk worden aangegeven dat er opnames in het gebouw worden gemaakt. Van Roosendaal: “Hou daarbij ook rekening met een bewaartermijn voor livestreams, bijvoorbeeld twee maanden. Zie daarvoor ook de model-privacyverklaring voor parochies die in januari 2021 is herzien met het oog op het streamen van kerkelijke vieringen. Dit model is te vinden via rkkerk.nl/avg.”

“En wat nu je eenmaal als parochie al die ervaringen hebt met het livestreamen van vieringen?” is vervolgens de vraag aan de deelnemers. “Zijn er andere momenten waarop je kunt livestreamen? En wat kun je nog meer doen met video?” Via de chat worden ervaringen gedeeld met onder meer video’s voor de kindercatechese en korte overwegingen door leden van het pastoraal team. Aansluitend bij een opmerking in de chat benadrukt Van Roosendaal dat voor een goede video hetzelfde geldt als voor bijvoorbeeld een interview voor het parochieblad: “Ook dat moet je inhoudelijk voorbereiden. Je moet de goede vragen stellen en het goed uitwerken.” Waar het gaat om het monteren van een video laat de inleidster aan de hand van een clip zien hoe je dat op een eenvoudige manier kunt doen voor bijvoorbeeld een geloofsgesprek.

Meer over de AVG: