Mediaviering: “Het vieren van de zondag is niet vanzelfsprekend”

Over aandacht voor het hemelse en ruimte voor God in het dagelijks leven

image

Beeld uit de mediaviering die werd uitgezonden door KRO-NCRV.

Op zondag 2 oktober was bisschop Van den Hende te gast bij Leo Fijen in het Geloofsgesprek op NPO2 en hoofdcelebrant in de mediaviering daarna. Pastoor Bakker van de R.-K. parochiefederatie Vlietstreek concelebreerde. De mediaviering vanuit Rijswijk markeerde het slot van een jubileumweek, waarin het 125 jaar bestaan van de H. Bonifatiuskerk werd gevierd.

“We mogen samen de zondag vieren”, zegt bisschop Van den Hende in de homilie. “Ik ben dankbaar dat u op deze zondag opnieuw uw hart heeft afgestemd op het samen vieren van de eucharistie. Aan het begin van het eucharistisch gebed zegt u dat ook hardop, wanneer u antwoordt: Wij zijn met ons hart bij de Heer! […] Het vieren van de zondag is niet vanzelfsprekend. En je hart afstemmen op de Heer gaat meestal niet vanzelf. Voor veel mensen is de zondag een dag geworden zoals andere weekdagen. En de Heer Jezus in wie wij geloven, is bij veel mensen op afstand komen te staan, of zelfs uit hun beleving verdwenen”, aldus de bisschop. “Deze monumentale Bonifatiuskerk die 125 jaar bestaat, heeft een grote toren met een lange koperen spits, die als een priemende vinger omhoog wijst, alsof hij zeggen wil: mensen, leef je leven niet alleen horizontaal maar heb ook aandacht voor het hemelse; maak ruimte voor God in je dagelijks leven.”

“We kunnen dat niet alleen op eigen kracht”, zegt de bisschop. “We mogen als kwetsbare mensen vragen om de hulp van de Geest in ons leven van alledag waarin het gevaar bestaat dat we ons afsluiten of ongevoelig worden voor de Heer en zijn blijde boodschap, wanneer in ons hart het vuur van geloof, hoop en liefde minder wordt of dreigt te doven. […] Samen met u bid ik vol vertrouwen dat we de schat van het geloof, de hoop en de liefde in ons hart weten te bewaren met de hulp van de Geest en dat we ons niet schamen om van de Heer te getuigen in woord en daad. Wie weet: gaan dan ook de harten van andere mensen opnieuw open voor de blijde boodschap van Christus en zijn Kerk.”

Het Geloofsgesprek gaat over hoe mensen door de globalisering weliswaar elkaars buren zijn geworden, maar nog niet elkaars broeders en zusters

Vanwege het verschijnen van de Nederlandse vertaling van de DOCAT gaat het Geloofsgesprek over het katholieke sociale denken. De bisschop spreekt hierin over oorlog en vrede, over gerechtigheid en menselijke waardigheid. “Is er onrecht? Dan leidt het ook tot strijd. Hebben mensen niet de mogelijkheid om zich te ontplooien? Dan gaan mensen op de vlucht. Dat geldt ook waar het gaat om de goede verdeling van de goederen van de wereld. De enorme kloof tussen rijk en arm leidt ook tot onvrede en strijd. Ook de zorg voor de schepping heeft te maken met een basis waarin vrede kan gedijen en bestendigd kan worden. En dat mis je als je de huidige wereld ziet.” Het Geloofsgesprek gaat over hoe mensen door de globalisering weliswaar elkaars buren zijn geworden, maar nog niet elkaars broeders en zusters. En over wat gelovigen daar persoonlijk en als gemeenschap aan kunnen doen.