Online gesprek van bisdom en ‘streamteam’ kathedraal over ervaringen tot nu toe
Foto: Ramon Mangold
Sinds september is er een vaste opstelling voor livestreams in de HH. Laurentius & Elisabeth Kathedraal. De eucharistievieringen worden gestreamd op het YouTube-kanaal van het bisdom. Op 28 januari kwamen leden van het ‘streamteam’ online bij elkaar met plebaan Michel Hagen en Daphne van Roosendaal, hoofd communicatie van het bisdom Rotterdam. Het streamteam wisselde uit over de techniek en hoe je een eucharistieviering goed in beeld brengt. Dat laatste is nog niet zo eenvoudig.
De leden van het streamteam zijn bekend met de verschillende delen van de eucharistieviering. Een aantal van hen is ook acoliet of lector en kent dus de opbouw van de viering. Maar het streamen van een eucharistieviering is een nieuwe ervaring en vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. Dat zit hem soms in de details. Bijvoorbeeld als het gaat om de zegen en de wegzending aan het eind van de viering. De priester spreekt die uit, maar als er een diaken is, zegt hij de woorden van de wegzending. Dan moet je dus niet ingezoomd zijn op de priester, merkt een van de leden van het team op. Een ander voorbeeld is het eucharistisch gebed. Als er één celebrant is, kun je daarop inzoomen. Maar als er concelebranten zijn, moeten die ook in beeld komen, omdat ook zij delen van het gebed uitspreken.
Ook de inrichting van de kerk bepaalt wat je wel en niet goed in beeld kunt brengen. Wat breng je in beeld en waarom? Daarover vertelt plebaan Hagen deze avond. Als er orgelspel is of de cantores zingen tijdens de voorbereiding van de gaven aan het altaar, moet de regie vooral in beeld brengen wat het meest van belang is voor de viering van de eucharistie. Bij het uitreiken van de communie worden mensen vanwege de privacy niet in beeld gebracht. Ook dat vraagt om een goede beeldvoering door de streamer. Overigens geldt er een bewaartermijn voor vieringen, op basis van de landelijke richtlijn van de kerkprovincie voor parochies. Na een aantal weken worden de eucharistievieringen verwijderd van het YouTube-kanaal van het bisdom.
Online meeting van het 'streamteam' van de kathedraal en het bisdom.
En hoe maak je goede beelden? Daphne van Roosendaal legt op de avond een paar basisprincipes uit voor een goede cameravoering. Ze doet dat met behulp van een presentatie van Emy Jansons, webredacteur bij het bisdom. Die presentatie behandelt onder meer het verschil in ‘totaal’, ‘medium’ en ‘close-up’ beelden en hoe je daarmee kunt variëren. Ook gaat de presentatie over hoe je een persoon in beeld plaatst met zijn of haar kijkrichting. Daarnaast komt het principe van ‘de gulden snede’ of ‘de regel van derden’ aan bod die helpt om je beeld af te stellen op denkbeeldige horizontale en verticale lijnen.
Livestreaming van eucharistievieringen via internet is een uitkomst voor wie nu in coronatijd niet naar de kerk kan en voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Bovendien geeft het missionaire kansen, omdat via de livestream mensen ook kennis kunnen maken met de rijkdom van de katholieke liturgie. Het volgen van een livestream kan niet het daadwerkelijk deelnemen aan de eucharistieviering en het ontvangen van de H. Communie vervangen.