Kerkgebouwen: “Praten over voortgaand kerkelijk gebruik is zo belangrijk”

Live uitzending over voortgaand kerkelijk gebruik en de grote betrokkenheid van parochianen

image

Foto: Bisdom Rotterdam

“Praten over het voortgaand gebruik van kerkgebouwen is zo belangrijk.” Dat benadrukt Karien van Velsen van het bisdom Rotterdam. “Het is waar dat er de komende jaren kerkgebouwen gesloten en herbestemd moeten worden. Maar dat mag het zicht niet ontnemen op alle kerkgebouwen die in gebruik blijven als plek van geloof en huis van God.”

Karien van Velsen is coördinator van het Bisschoppelijk Adviesbureau Bouwzaken. Ze is lid van het platform ‘Toekomst Religieus Erfgoed’ vanuit het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken). De RCE (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) organiseerde namens deze werkgroep in totaal zes live programma’s over de kerkgebouwen. De laatste uitzending, en “uitsmijter” als het ware, vindt plaats op 24 maart (van 15:15 uur tot 17:00 uur) en gaat over voortgaand kerkelijk gebruik. Met name vrijwilligers in parochies die zich inzetten voor de kerkgebouwen zijn hiervoor van harte uitgenodigd en kunnen zich aanmelden via de website toekomstreligieuserfgoed.nl.

Karien van Velsen: “Het gaat om de toekomst van de kerkgebouwen. In alle gevallen, dus ook als het gaat om voortgaand kerkelijk gebruik, is het belangrijk om een goede dialoog te hebben. Die dialoog kan alleen maar beter worden als we elkaar begrijpen, want iedereen -parochie, lokale overheid en andere partijen- kijkt weer anders tegen de kerkgebouwen aan. Voor de Katholieke Kerk is het kerkgebouw het huis van God, waar de eredienst wordt gevierd. Er zijn ontzettend veel vrijwilligers in parochies die zich daar met hart en ziel voor inzetten en er komt veel bij kijken.”

“Tijdens het programma worden vrijwilligers geïnterviewd over hun inzet voor de kerk”, vertelt Karien. “Een van hen komt uit het bisdom Rotterdam, Gerard Bol die parochiaan is in Katwijk. In een tweede ronde is er een gesprek met onder meer een collega uit het bisdom Den Bosch.” In het live programma zal een fragment worden getoond van een video over de Sint Franciscuskerk in Oudewater. Deze laat de grote gelovige betrokkenheid zien bij de restauratie van de kerk.

“We zijn het erover eens dat het beste gebruik van een kerkgebouw het gebruik als kerk is.”

Karien van Velsen benadrukt positief het voortgaand gebruik van de gebouwen als kerk: “De vorige keer verwoordde de directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Suzanne Lammers het heel mooi. Zij zei: ‘We zijn het er allemaal over eens dat het beste gebruik van een kerkgebouw het gebruik als kerk is, gebruik van het gebouw vanuit waar het voor is bedoeld, en wat je eigenlijk het liefst zou willen.’ Dat is voor ons natuurlijk ook zo. Het mooiste gebruik van een kerk is het gebruik als plek van geloof. Met die bestemming zijn de kerken gebouwd. En daarvoor, voor die plek van geloof, doen we allemaal zo ons best.”

“Dat is wel iets dat we steeds opnieuw uit moeten leggen. Ook bij de gesprekken rond kerkenvisies, waarbij de lokale overheid het initiatief neemt en verschillende partijen rond de tafel brengt. Die gesprekken beginnen vaak vanuit de vraag waar de knelpunten zitten. Maar je kunt dat ook omdraaien en kijken naar de te behouden kerkgebouwen. En als een parochie dan een kerkgebouw noodgedwongen moet afstoten, gaat dat natuurlijk met pijn en moeite en kan dat ook niet voor bijvoorbeeld het symbolische bedrag van een euro. Immers een parochie heeft het geld hard nodig als gemeenschap, als plek van geloof, voor de kerkgebouwen die voortgaand gebruikt worden.”

En ze onderstreept nogmaals de uitnodiging om aan te melden: “Het wordt een hele inspirerende uitzending en het is vanuit het perspectief van de kerken waarschijnlijk ook wel de belangrijkste van de zes.”