Interactieve ochtend over wat het betekent om vrijwilliger te zijn in de Kerk
Foto's: Bisdom Rotterdam
Op zaterdag 18 februari kwamen zo’n 35 mensen vanuit meerdere parochies bijeen voor de impulsdag ‘Vrijwilliger in de Kerk’. Deze werd gehouden in de ruimtes bij de H. Adelbertkerk in Delft. Onder leiding van Hein Steneker, medewerker kerkopbouw van het bisdom, gingen de deelnemers met hem en met elkaar in gesprek over wat het betekent om vrijwilliger in een parochie te zijn.
“Nederland kent heel veel vrijwilligers bij allerlei verenigingen en organisaties. De Kerk kent ook heel veel vrijwilligers”, vertelt Hein Steneker na afloop. “Het meest specifieke echter van de Kerk is dat het niet een door mensen bedachte en georganiseerde organisatie is, maar een door God gegeven en door zijn Geest begeleide groep mensen is. Het gaat om mensen die in naam van Jezus Christus bijeenkomen. Het is daarom niet alleen nuttig en plezierig om kerkelijk vrijwilligerswerk te doen, maar mensen voelen zich ook geroepen om iets met hun geloof te doen: geloven is een werkwoord.”
De ochtend werd geopend met gebed en een korte voorstelronde. Daarna was er een stellingenspel. Deelnemers werden gevraagd te reageren op stellingen zoals “vrijwilligerswerk zorgt voor verdieping van mijn geloof” en “elke parochie moet minimaal een vrijwilligerscoördinator hebben”. De voors en tegens werden gepeild door het opsteken van handen. Daarna werd daarover uitgewisseld. Vervolgens werd een formulier uitgereikt met redenen die je kunt hebben om vrijwilliger in de Kerk te zijn. De aanwezigen kruisten aan wat voor hen persoonlijk belangrijk is en gingen er in tweetallen over in gesprek.
Ook de kerkelijke organisatie en taakvelden kwamen ter sprake. Hein: “Parochies kennen een eigen organisatiestructuur, waarin de pastoor de eindverantwoordelijkheid heeft over de inhoud van het pastorale werk en het parochiebestuur zorg draagt voor de voorwaardenscheppende zaken, zoals de financiën en het beheer van het kerkgebouw. Dit geeft ook een eigen dynamiek voor de vrijwilliger om in een parochie actief te zijn.”
“Kerkelijk vrijwilligerswerk is vaak tijdrovend. Mensen doen vaak meerdere taken binnen hun parochie. Ze zijn koster, gebedsleider, lid van het parochiebestuur, doen pastoraal bezoekwerk, verzorgen kindercatechese of het bloemschikken, enz. En naast veel tijdsinvestering vraagt het vrijwilligerswerk ook kwaliteit, vooral als de parochie dienstbaar wil zijn aan de samenleving en vanwege de boodschap voor buitenstaanders. We zien de laatste tijd dat de missionaire Kerk weer meer een belangrijk onderwerp is.”
Tot slot van de interactieve ochtend gingen de deelnemers in groepen uiteen aan de hand van vragen over onder meer het werven van vrijwilligers, vrijwilligersbeleid en de spiritualiteit van de vrijwilliger. Bij de terugkoppeling bleek dat deelnemers zich willen inzetten om de kwaliteit van het vrijwilligerswerk te bevorderen, via een goed vrijwilligersbeleid dat oog heeft voor materiële zaken en wettelijke regelingen (Arbo, AVG, VOG, etc.), voor de mens achter de vrijwilliger en dat de vrijwilligers vanuit het christelijk geloof gevoed blijven worden.