Inspiratie
Je roeping volgen
Hoe kun je de stem van God verstaan en je roeping volgen? Dat is een vraag die bij veel jonge katholieken leeft. Rector Walter Broeders van Vronesteyn vertelt tijdens het jongerenprogramma van de Nationale Bedevaart in Brielle hoe God mensen in de Bijbel roept. Hij laat zien dat die roeping in drieën gaat - een zending, bezwaren en Gods belofte van hulp - wat ook herkenbaar is voor hoe God ons nu roept. “God roept ons iedere dag opnieuw. Misschien hoor je zijn stem: ‘Waar ben je?’”
“Als je de Bijbel leest, zie je dat God de mensen nooit in de steek laat”, zegt de rector van Vronesteyn die dagelijks priester- en diakenstudenten ondersteunt om hun roeping te volgen. “Mozes, Jesaja en Jeremia, zijn ook mensen die door God worden geroepen. Als je hun roepingsverhaal in de Bijbel leest, kun je het in drie delen uitvouwen. Als eerste krijgt de persoon die geroepen wordt, altijd een zending, een taak van God. Het tweede is dat er bezwaren komen. De geroepene durft zijn taak niet aan en zoekt uitvluchten: ‘Heer, neem niet mij maar een ander, ik ben niet geschikt’. Ten derde wijst God die bezwaren af en overtuigt hem dat hij zijn zending aankan met de hulp die God geeft. Pas dan durft de mens zijn taak aan te gaan als hij hoort van God: ‘Ik ben altijd bij je.’”
Jeremia zei: ‘Heer, ik kan niet spreken, ik ben veel te jong.’ En toch werd hij door God geroepen om het volk te bekeren.
Het roepingsverhaal van Mozes laat dat goed zien. Mozes kreeg van God de opdracht om het volk te bevrijden uit de handen van de farao, maar hij had eerst bezwaren: ‘Wie ben ik dat ik naar de farao zou gaan?’ (Exodus 3, 11). En toen de Israëlieten eerst niet naar hem luisterden, wierp Mozes op dat hij geen goede spreker is. Maar God belooft Mozes bijstand en hij volgt uiteindelijk zijn roeping. Bij Jeremia gebeurde hetzelfde, Jeremia zei: ‘Heer, ik kan niet spreken, ik ben veel te jong’ (Jeremia 1, 6). En toch werd hij geroepen om het volk te bekeren, dat zich van God had afgewend. God zei: ‘Wees niet bang voor hen, want Ik ben bij u om u te redden’ (Jeremia 1,8).
“Tenslotte zendt God Jezus zelf. Als Jezus de wereld binnenkomt, laat Hij in het doen van wonderen en in zijn prediking zien hoe God is: barmhartig, liefdevol en trouw. Jezus roept ieder van ons op om dat ook te zijn”, vertelt Walter Broeders.
“Roeping begint niet met eerst met studeren, maar met bidden. Daarmee bedoel ik dat je vanuit een gelovige houding iets kunt doen dat bij je past. Je kunt bijvoorbeeld economie studeren, of rechten, je kunt de verpleging in gaan of arts worden, vanuit een gelovige bezieling. Als je jouw werk in het perspectief ziet van God die je roept om met dat werk te bouwen aan zijn koninkrijk en zo de wereld mooier te maken, dan is dat roeping.”
Ook is er de bijzondere roeping tot het priesterschap, diaconaat of religieuze leven. Broeders: “Wat voor stem hoor je dan? Het is dezelfde stem die mensen roept tot econoom, verpleegkundige, rechter, enzovoorts. Maar nu is het een soort aantrekkingskracht van de Heer, waarbij je ontdekt dat Hij je vraagt je hele leven te geven aan zijn Kerk.”
Plaats een kruisbeeld in je kamer, om je te herinneren aan wat God voor ons gedaan heeft. Vier zo vaak mogelijk eucharistie, wees trouw aan het gebed en probeer elkaar op te zoeken.
“Het geeft een bepaald enthousiasme, een geestdrift, wanneer je een bijzondere roeping ervaart. Maar het kan ook een stukje angst betekenen, zoals in de roepingsverhalen van Mozes en Jeremia: Kan ik dat wel? Kan ik in het openbaar spreken? Ben ik een goede bidder? Maar God roept mensen, en zoals paus Franciscus zegt in zijn boodschap voor Roepingenzondag dit jaar: ‘Wees niet doof voor de oproep van de Heer! […] Denk er altijd aan dat de Heer aan hen die de netten en de boot achterlaten om Hem te volgen, de vreugde van een nieuw leven belooft, die het hart boordevol vult en de weg bezielt.’”
Hoe kunnen we dan luisteren naar de stem van de Heer? “Daarvoor mogen we kijken naar de missionarissen die in overzeese gebieden hun roeping volgden. Bij aankomst plantten zij een kruis op de plek waar zij verbleven, zij vierden eucharistie, gingen samen bidden en zochten elkaar op. Dat mogen wij ook nu doen als we onze roeping willen volgen. Plaats een kruisbeeld in je kamer, om je te herinneren aan wat God voor ons gedaan heeft. Vier zo vaak mogelijk eucharistie, wees trouw aan het gebed en probeer elkaar op te zoeken, want je bent als gelovigen met elkaar verbonden.”
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.