In de ontmoetingsruimte bij de Church of Our Saviour (Den Haag) organiseerde het bisdom op woensdagavond 5 oktober een bijeenkomst over geldwerving en de ledenadministratie voor ongeveer 90 deelnemers. Mgr. Van den Hende hield de eerste inleiding. Daarnaast sprak prof. Dr. René Bekkers. Tussendoor gaf Daniëlle Woestenberg, werkzaam als jurist van de Nederlandse Kerkprovincie, informatie over de stand van zaken rond Sila. Het slot van de avond was aan kerkbalansconsulent Ad Sosef. “In de Kerk is geld geen hoofdzaak maar wel noodzaak,” opende Monique Meeussen, coördinator Pastorale Dienstverlening, de avond. Daarna gaf zij het woord aan de bisschop. Deze opende de avond met een gebed van Moeder Teresa en sprak daarna over het thema ‘De Kerk als netwerk van liefde: kennen en gekend worden’.
Netwerk van liefde
“Er zijn twee aspecten die we vandaag op deze avond centraal stellen,” gaf de bisschop aan. “Allereerst is dat de ledenadministratie. Jezus zegt: Ik ben de goede herder, Ik ken de mijnen en zij kennen Mij. Dat zegt iets over zijn gezindheid. We zijn geen anonieme personen, maar mensen met een naam en een gezicht. En met een postcode. Belangrijk is dat wij een bepaalde systematiek hanteren en zien wanneer parochianen verhuizen, zich bij ons vestigen, of overlijden. Het is belangrijk dat goed bij te houden. Nu kunnen we beschikken over Sila. Op termijn wordt dat misschien anders. Maar als je het netwerk van liefde voor ogen hebt, zul je moeten blijven streven naar optimaal inzicht in wie bij de gemeenschap horen met wie we het netwerk vormen.”
“Een tweede belangrijk punt is de fondsenwerving. Voor een bisschop of pastoor is het misschien niet gewoon om over geld te praten, maar middelen zijn nodig. Fondsenwerving is nodig en goed, als we het oogmerk voor ogen hebben: een netwerk van liefde.” De bisschop gaf voorbeelden van dat netwerk: “Als je beseft hoeveel mensen op dit moment in de wereld bezig zijn vanuit het evangelie, kun je trots zijn.” En ook dicht bij huis: “Denk aan de zusters van Moeder Teresa, die in Rotterdam elke dag honderd mensen aan tafel ontvangen en ook mensen bezoeken. Dicht bij huis zie je ook hoe fijnmazig dat netwerk van liefde is. We komen als Kerk in allerlei omstandigheden: in ziekenhuizen detentiecentra, zorgcentra, op scholen, in contact met vluchtelingen en mensen die dakloos zijn.”
Sila en daarna
Mogelijk komt er op 1 januari 2018 een einde aan de werkwijze van de Sila (Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie). Via de Sila worden kerkgenootschappen automatisch op de hoogte gesteld als er bij aangesloten kerkleden veranderingen zijn in de GBA (gemeentelijke basisadministratie), zoals een verhuizing van een parochiaan of een overlijden. Daniëlle Woestenberg lichtte toe dat de Rooms-katholieke Kerk en andere kerkgenootschappen in gesprek zijn met de overheid om te kijken hoe e.e.a. een goed vervolg kan krijgen.
Geefgedrag en goede doelen
Vervolgens sprak prof. dr. René Bekkers over het geefgedrag in Nederland onder kerkelijke mensen en niet-kerkelijke mensen. René Bekkers is als bijzonder hoogleraar met steun van de KNAW verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en leidt het Centrum voor Filantropische Studies. In die functie is hij betrokken bij het onderzoek ‘Geven in Nederland’ (www.geveninnederland.nl). Alle grote goede doelen zijn gaan werven onder kerkelijke mensen, vertelde hij. Het merendeel van het katholieke geefgedrag gaat naar goede doelen buiten de Kerk. Barmhartigheid is de kernwaarde van het geefgedrag. Daarnaast zijn er technieken waarmee je mensen aan kunt spreken om een gift te doen. René Bekkers schetste de ontwikkeling in nalatenschappen en adviseerde daar speciale aandacht voor te hebben. Vaak gaat de nalatenschap naar de familie, maar in toenemende mate gaat een deel ervan ook naar goede doelen.
Financiële verantwoordelijkheid
In het tweede deel van de avond hield kerkbalansconsulent Ad Sosef een pleidooi voor de actie Kerkbalans. “We hebben als Kerk een opdracht en daar hebben we geld voor nodig. Daarnaast is bewustwording nodig, waar het gaat om de verantwoordelijkheid als parochiegemeenschap voor je eigen huishoudboekje. Dat betekent dat je je financiële verhaal moet vertellen. Maak mensen deelgenoot, betrek ze erbij, doe het samen. Het is niet moeilijk. Er is veel materiaal en ondersteuning beschikbaar onder meer via de Kerkbalansconsulenten.”
Zijn verhaal werd afgewisseld met voorbeelden uit parochies, die door de betrokkenen zelf werden verteld. Daaruit bleek hoezeer de actie Kerkbalans ook een leerproces is. Alleen door initiatieven te nemen, merk je wat werkt en wat niet. Zo vertelde penningmeester Henk Snijders uit Leiden dat hij als ‘loper’ voor de actie Kerkbalans de brief bezorgde bij 30 adressen. “Het is een interessante ervaring, zeker als je zelf penningmeester bent,” vertelde hij. “Sommige mensen ken je uit de kerk, andere mensen niet, met sommige mensen heb je even een gesprek, bij anderen gaan de gordijnen dicht. Als wijkcontactpersoon heb je zo al met al heel aardige contacten.”
Ook in Zoetermeer investeerden ze in het persoonlijk rondbrengen van de brieven voor de actie Kerkbalans. Daar werd opgeroepen om lid te worden van de ‘club van honderd’. Uiteindelijk bestond de groep lopers uit 130 mensen. Na een inspirerende avond over het belang van het bezorgen van de brieven, gingen de lopers enthousiast de straat op. De resultaten waren wisselend. Er kwamen gevers bij, maar er haakten ook gevers af. Sommigen verhoogden hun bijdrage, weer anderen verlaagden die. Ad Sosef: “Belangrijk is dat je actief bent het hele jaar door. Blijf in beweging. Bedenk ook welke initiatieven je nog meer kunt nemen náást Kerkbalans.” Hij illustreerde het met verschillende voorbeelden, waaruit bleek dat fondsenwerving vooral ook leuk kan zijn en de onderlinge verbondenheid versterkt: van mosselavond tot Sinterklaasavond met hulp van de acolieten als Pieten.
Nieuwe mensen binden
Algemeen econoom John Bakker sloot de avond af. Hij bracht het voorstel van het bisdom en de Kerkbalansconsulenten in herinnering om per parochie uit te zien naar een portefeuillehouder fondsenwerving. “Onze inzet voor de actie Kerkbalans is zaaien,” concludeerde hij. “We moeten opbouwen, blijven bouwen om nieuwe mensen ook financieel te binden aan onze gemeenschappen.”