Inspiratie
Bisschop Van den Hende sprak in de kerstnachtmis over het verschil maken
“God is mens geworden om ons zijn liefde te laten zien. We zouden daar heel romantisch over kunnen denken: de Heer komt in onze wereld als een klein Kind en iedereen buigt in liefde voor Hem. Maar dat was in de tijd van het evangelie niet zo en dat is ook nu niet het geval.” Op kerstavond was bisschop Van den Hende celebrant in de kerstnachtmis in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal. De bisschop preekte over Kerstmis als een nieuw begin “dwars door alle duisternis, dwars door alle somberheid heen.”
“In het kerstevangelie kun je al de dingen horen en voelen die gaan over kwaad, over afwijzing, over onverschilligheid. Als Maria en Jozef in Bethlehem komen en de hoogzwangere Maria een plek zoekt om haar kind te baren, vindt ze de gesloten deur van de herberg. Er is alleen maar plek in een open veld, in een eenvoudige schuur die tochtig is en koud”, preekt de bisschop. “Maar de Heer wacht niet met het komen in onze wereld totdat de rode loper is uitgelegd.”
“Het kerstevangelie laat ons meteen al zien dat de hardheid van onze wereld lang geleden bestond. En ook nu nog bestaat. En toch vieren veel mensen het kerstfeest, omdat ze zien dat het licht van Christus voor iedereen bestemd is. Ook als het donker is in je leven. Ook als je lijdt onder oorlog en geweld. Ook als je je zorgen maakt over je gezondheid, of je schuldig voelt over je zonden”, zegt de bisschop.
“Moge Kerstmis een nieuw begin zijn van onze inzet in Christus’ Naam, van ons commitment, van ons vertrouwen.”
In onze huidige wereld “is het juist de uitdaging van het evangelie om ons niet te laten ontmoedigen”, benadrukt de bisschop, “niet wachten tot alles in onze wereld peis en vree is.”
“Het is belangrijk om die liefde die wij mogen ontvangen van God ook zelf uit te dragen in de wereld van nu”, zegt de bisschop. Hij geeft het voorbeeld van twee blauwe zusters in Gaza die, hoewel ze een buitenlands paspoort hebben en dus de grens over zouden kunnen gaan, toch het strijdgebied niet verlaten. “Zij blijven in Gaza, omdat ze daar op het moment dat het er zo erg is, de liefde van Christus laten zien. Ze hebben de liefde niet alleen ontvangen. Ze willen die ook doorgeven, in praktijk brengen.” Ook vertelt de bisschop over de Syrisch-katholieke patriarch in Beiroet die probeert de scholen open te houden, zodat het leven van kinderen niet tot stilstand komt: “Ook daar zijn velen bewogen door de liefde van Christus, begaan met de mens, in Jezus’ Naam.”
In zijn homilie geeft de bisschop in het licht van Kerstmis enkele vragen mee met het oog op het nieuwe jaar. “Zouden wij méér kunnen doen met de kracht van de liefde van Christus in ons hart?” vraagt hij. “Hoe kan ik de liefde van Christus met anderen delen? Hoe kan ik anderen aansporen om niet in wrok en wraak te blijven hangen, maar om hun hart te openen voor de liefde en het vertrouwen op God?”
“Stellen we ons de vraag: als ik in Christus geloof en in zijn liefde, als ik als christen zijn naam draag, kan ik dan proberen het komende jaar met nog meer energie zijn liefde te bewaren en uit te dragen en mijn hart te openen voor mensen die een beroep op mij doen? Dan weet ik zeker dat we het verschil kunnen maken in deze wereld. Dan zijn we pelgrims van hoop. Dan zijn we mensen die het levende evangelie in woord en daad laten zien, laten horen en laten voelen. Moge Kerstmis een nieuw begin zijn van onze inzet in Christus’ Naam, van ons commitment, van ons vertrouwen.”
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.