24 uur voor de Heer - vijf tips voor aanbidding

"24 uur voor de Heer" en vijf tips voor aanbidding van de zusters SSVM

image

In het bisdom Rotterdam geven parochies en kloostergemeenschappen gehoor aan de oproep van Paus Franciscus om "24 uur voor de Heer" te houden op 9 en 10 maart. Op vijf plekken is er 24 uur aanbidding en is er mogelijkheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen. Een van die plekken is in de kapel bij de zusters SSVM in Den Haag, de Dienaressen van de Heer en van de Maagd van Matará.

“Christus is op een heel bijzondere manier aanwezig tijdens de aanbidding in de hostie die is uitgesteld in de monstrans”, legt zuster Maria van Jesse uit. “In de aanbidding plaats je jezelf voor God. Je maakt contact met Hem. Hoe kun je iemand kennen als je geen contact hebt? In de aanbidding richt je je helemaal op God en kun je met Hem in gesprek.”

Voor het sacrament van boete en verzoening hebben de zusters meerdere priesters uitgenodigd. Pastoor Dolf Langerhuizen van de Haagse Parochie Maria Sterre der Zee is enkele uren als biechtvader aanwezig in de kapel: “Van harte ondersteun ik '24 uur voor de Heer’. De oproep van de paus voelde ook als een directe oproep aan mij als priester. Het is belangrijk dat we bidden en dat we dat doen in verbondenheid met de wereldkerk. De Veertigdagentijd vraagt om bekering: dat we ons afkeren van wat verkeerd gaat in ons leven en ons toekeren naar God.”

image

"24 Uur voor de Heer" is begonnen in het Heilig Jaar van de Barmhartigheid. “Ieder van ons heeft barmhartigheid nodig”, vertelt zuster Maria Nadiya. “Door het sacrament van boete en verzoening kunnen wij die barmhartigheid ervaren. Ik denk dat de paus een combinatie tussen eucharistische aanbidding en het sacrament van boete en verzoening wil, omdat Jezus zelf aanwezig is in de eucharistie. Jezus zegt in zijn barmhartigheid: ‘kom naar Mij toe, spreek het maar uit en word bevrijd’. Door de stem van de priester kun je zijn vergiffenis horen.”

“Als wij bij de aanbidding in de aanwezigheid van Christus willen zijn, is het goed om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen. Wij mensen zetten vaak iets tussen ons en de liefde van God in. We kiezen voor een schepsel in plaats van voor God. Dat kunnen allerlei dingen zijn, bijvoorbeeld macht of plezier. Als je het sacrament van boete en verzoening ontvangt, kan de Heer daarna in de aanbidding iets in je hart veranderen.”

image

De zusters delen graag hun tips en inzichten over hoe je met de Heer in contact komt tijdens de aanbidding. 

1. Lees uit het evangelie
“Voor mensen die aanbidding niet zo gewend zijn, is het handig om iets mee te nemen, zoals een bijbel”, zegt zuster Maria Nadiya. “Je kunt een stuk van het evangelie lezen en over het leven van Jezus mediteren. Als je bijvoorbeeld wilt mediteren over barmhartigheid dan staan er in het evangelie van Lucas (hoofdstuk 15) drie mooie parabels: het verloren schaap, de verloren penning en de verloren zoon.”

De zusters maken zelf gebruik van de methode van Ignatius van Loyola wanneer zij mediteren. Zuster Maria van Jesse: “Je probeert je in te leven in de personages van het verhaal. Door de meditatie word je je meer bewust van wat God je in dit verhaal wil vertellen. Ook als er bijvoorbeeld een zin is die je erg aanspreekt, kun je daar dieper over mediteren in de aanbidding.”

2. Breng een rozenkrans mee
“Het bidden van de rozenkrans is ook een goede manier om te mediteren”, zegt zuster Maria Nadiya. “De gebeden zijn eenvoudig en helpen ons om de mysteries van het geloof te overdenken. Bijvoorbeeld: wat betekent het dat Jezus een doornenkroon heeft gedragen, uit liefde voor mij en voor mijn medemensen?”

3. Als je afgeleid raakt…
“Het helpt mij om van te voren op een papier te schrijven wat ik allemaal nog moet doen, zodat ik het kan parkeren en in aanbidding kan gaan”, vertelt zuster Maria van Jesse. “Als je merkt dat je tijdens de aanbidding afdwaalt dan kun je het in gebed brengen: ‘Sorry Heer, ik ben afgeleid.’”

“Soms is bidden heel moeilijk. Als je veel afleidingen hebt, kun je het gevoel krijgen dat het voor niks is. Maar juist een gebed dat moeizaam verloopt, kan een intense blijk van liefde voor Christus zijn, wanneer je steeds je best doet om weer terug te keren naar Hem.”

4. Bid voor je levenskeuze
Voor het Allerheiligste kun je bidden voor je levenskeuze. Zuster Maria Nadiya: “Zeker voor iemand die nog geen levenskeuze heeft gemaakt - voor het priesterschap, het religieuze leven of het huwelijk - is het goed om tijd te nemen voor aanbidding en Jezus te vragen: ‘Wat wilt U van mijn leven?’ Roeping is iets dat van God komt.”

“Ouders kunnen voor hun kinderen bidden dat zij de roepstem van God horen en hun roeping kunnen volgen. Ouders zijn vaak heel bewust met hun kinderen bezig: dat ze naar een goede school gaan, gezond eten en sporten. Maar ook het geestelijk leven is heel belangrijk. Dat kinderen bij het moment van hun levenskeuze kunnen beantwoorden aan wat God van hen vraagt.”

5. Afsluiten van het gebed
Zuster Maria Nadiya: “Gebed is heel persoonlijk en iedere persoon is anders. Maar je kunt God danken dat je in zijn aanwezigheid mocht zijn. Het is best wel een luxe om een tijd bij Hem te kunnen zijn.”

Zuster Maria van Jesse: “Aan het einde dank ik God voor de inzichten die ik in de aanbidding heb gekregen en vraag zijn hulp om na de aanbidding daarmee aan de slag te gaan.”