Algemeen nieuws
De paus pleit voor kwijtschelden van schulden, beschermen van het menselijk leven, het uitbannen van honger
In zijn boodschap voor de Wereldvrededag (1 januari 2025) roept paus Franciscus met de blik op het Jubeljaar 2025 op tot drie belangrijke actiepunten. Het gaat om het kwijtschelden van internationale schulden, inzet voor de bescherming van het menselijk leven vanaf de conceptie tot aan de dood en de oprichting van een wereldfonds om honger uit te bannen. De boodschap van de paus heeft als titel: Vergeef ons onze schulden, schenk ons uw vrede.
De paus begint zijn boodschap voor Wereldvrededag met uitleg over Jubeljaren, die terugvoeren op een oude Joodse traditie, waarbij de klank van een ramshoorn (in het Hebreeuws yobel) iedere negenenveertig jaar een jaar van barmhartigheid en bevrijding voor heel het volk aankondigde (vgl. Levitucus 25, 10).
“De klank van de ramshoorn herinnerde heel het volk, wie rijk en wie verarmd was, eraan dat niemand ter wereld komt om onderdrukt te worden: wij zijn broeders en zusters, kinderen van dezelfde Vader, geboren om vrij te zijn overeenkomstig de wil van de Heer (vgl. Levitucus 25, 17.25.43.46.55)”, schrijft de paus.
Het feit dat iedere mens voor God gelijkwaardig is en dat allen schuldenaar zijn ten opzichte van Hem, noemt de paus een reden om elkaar onderling te vergeven, zoals ook het Onze Vader zegt: vergeef ons onze schulden zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren.
De paus noemt de voorgestelde drie acties “een weg van hoop”.
Bij vergeven hoort internationaal ook kwijtschelding van financiële schulden. “Laten de meest welvarende landen door hun ecologische schuld te erkennen zich geroepen voelen er alles aan te doen om de schulden kwijt te schelden van de landen die niet in de omstandigheden verkeren om alles terug te betalen wat zij moeten”, aldus de paus. Hij herhaalt hiermee de oproep die de heilige paus Johannes Paulus II deed bij het Jubeljaar 2000 om te denken aan een “aanzienlijke vermindering, zo niet zelfs aan een algehele kwijtschelding van de internationale schuld die drukt op het lot van veel naties.”
Paus Franciscus vraagt verder om een vastberaden inzet om het respect voor de waardigheid van het menselijk leven vanaf de conceptie tot de natuurlijke dood te bevorderen. En hij bepleit een vast percentage van het geld dat wordt gestoken in de bewapening “te gebruiken voor het oprichten van een wereldfonds dat definitief de honger uitbant en in de armste landen educatieve activiteiten faciliteert, die erop gericht zijn een duurzame ontwikkeling te bevorderen door de klimaatverandering tegen te gaan.”
De paus noemt deze voorgestelde drie acties “een weg van hoop”. “De hoop […] heeft maar één doel op het oog: wie gevallen is, weer doen opstaan, gebroken harten verbinden, bevrijden van iedere vorm van slavernij”, zegt hij.
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.