Sint Pieter in Rome. (Foto: Ramon Mangold)
Van 15 oktober tot en met 22 oktober zijn de staf van de priesteropleidingen en de priesterstudenten van de bisdommen Breda, Rotterdam en Utrecht op bedevaart naar Rome. Op het programma staan onder meer een bezoek aan de Kerk der Friezen en de Sixtijnse kapel. De seminaristen vieren de eucharistie op enkele bijzondere plekken, zoals in de Friezenkerk en bij het graf van Petrus in de Sint Pieter. De bedevaart vindt plaats in het heilig jaar van de barmhartigheid. Op de allereerste dag van de bedevaart trok de groep naar de Sint Pieter en ging deze binnen door de heilige deur.
Op maandag 17 oktober brachten de seminaristen een bezoek aan het Forum Romanum en ook het Colosseum. In het Colosseum werden in de Romeinse tijd dieren en ook mensen ten overstaan van een groot publiek ter dood gebracht. Gezegd wordt dat ook christenen de dood vonden in gedwongen strijd en spelen.
Na een korte tussenstop in de kerk van San Clemente, werd in de basiliek van Sint Jan van Lateranen de eucharistie gevierd, nadat men door de heilige deur de kerk was binnengegaan. Mgr. Van den Hende was hoofdcelebrant in deze viering. De bisschop neemt van maandag tot woensdagmorgen deel aan de pelgrimage. In zijn preek zei hij: “Juist op de dag van ons bezoek aan het Colosseum gedenkt de Kerk in de liturgie de heilige bisschop Ignatius van Antiochië. Van hem wordt gezegd -onder meer door de geschiedschrijver Eusebius- dat hij de marteldood stierf in Rome. In de eerste eeuwen van de Kerk werden christenen hevig vervolgd. Velen vonden de dood. Door herders zoals bisschop Ignatius van Antiochië heerste evenwel niet de angst maar had geloof en vertrouwen in de gekruisigde en verrezen Heer de overhand: ‘Wie zijn leven bemint verliest het, maar wie zijn leven in deze wereld haat, zal het [..] bewaren’ (Joh. 12, 24-26).”
“Bisschop Ignatius schreef meerdere brieven om medechristenen in deze geest te bemoedigen en te vermanen. Verteld wordt dat ook onderweg naar zijn executie in Rome velen de heilige bisschop Ignatius wilden zien en ontmoeten. De Kerk als netwerk van liefde was dus al actief en werkzaam vóórdat er kerkgebouwen mogelijk waren of andere publieke instituties,” aldus Mgr. Van den Hende.
“Ook in onze tijd is het getuigenis van de heilige Ignatius van Antiochië belangrijk,” benadrukte de bisschop. “We kunnen onszelf de indringende vraag stellen: zijn wij op onze beurt met ons hart bij de Heer, en zijn wij in staat elkaar te bemoedigen op de weg van het geloof? In het algemeen geldt voor christenen in onze streken van West Europa geen vervolging en dood. Wel is er voortdurend sprake van onverschilligheid en regelmatig ook luiheid.”
“Wat betreft onverschilligheid: zijn we bereid met voortduring van ons geloof te getuigen? Zijn we in staat het geloofsgesprek aan te gaan met anderen? En wat betreft luiheid: zijn we niet te snel tevreden of hebben we heimelijk de eis dat het altijd leuk moet zijn?”
Mgr. Van den Hende: “De apostel Paulus zegt in de eerste lezing: ‘Houdt stand in de Heer’ (Filippenzen 3, 17-4,1). Moge de Heer, op voorspraak van Ignatius van Antiochië, ons helpen om als Kerk waakzaam te blijven om in geloof te kunnen zien waar het op aan komt. Dat we mogen volharden in geloof en onderlinge liefde zoals het evangelie ons leert en dat wij elkaar bemoedigen op de weg van de navolging van Christus, tot opbouw van de Kerk, ook in onze dagen.”