‘Geef ook voldoende aandacht aan het bedrijfsmatige aspect in de parochie’
image
Vicariaatsavonden in Rijswijk en Delft over financiën, verzekeringen en juridische zaken

In de H. Adelbertkerk te Delft vond op woensdag 23 november de avond plaats voor het vicariaat Rotterdam over financiën, verzekeringen en juridische zaken. De avond ervoor vond dezelfde avond plaats in Rijswijk voor het vicariaat Den Haag. Vicaris-generaal Verbakel opende die bijeenkomst met gebed. In een kort woord van welkom sprak hij over barmhartigheid vanuit de Kerk, waarvoor een goede (materiële) parochie-organisatie een belangrijke basis vormt. In Delft opende vicaris Egging de avond met gebed en een woord van welkom: “In de tijd van Sint Adelbert (8ste eeuw) ging de evangelisatie hand in hand met het in cultuur brengen van het graafschap Holland,” vertelde hij. “De stichting van de Kerk en de economie waren met elkaar verbonden. Dat geldt ook voor de thema’s van deze avond.”

Arbeidsrecht en werkgeverschap

De eerste spreker was mevrouw Marieke Wijnbeld van Maat juridische diensten. Zij nam met de aanwezigen de laatste ontwikkelingen in het arbeidsrecht door. Penningmeesters en andere deelnemers aan de avond stelden vragen en brachten ook eigen ervaringen en kennis in. Algemeen econoom John Bakker lichtte kort toe dat het parochiebestuur formeel de werkgeversrol vervult ten aanzien van pastoraal werk(st)ers en ook anderen die in loondienst zijn. Dat werkgeverschap vraagt om het periodiek met elkaar houden van functioneringsgesprekken.

Vraag tijdig machtiging

Ook de werkwijze rond het aanvragen en verlenen van bisschoppelijke machtigingen kwam ter sprake, met name rond de procedure van herbestemming van een kerkgebouw. Zonder een dergelijke machtiging kan een parochiebestuur in bepaalde gevallen niet handelen. Parochiebesturen en het bisdom moeten samen een zorgvuldig proces gaan. In de procedure voor vervreemden en/of herbestemmen van een kerkgebouw zijn onder meer betrokken de Priesterraad, het Kapittel, de Raad voor Economische Aangelegenheden, de Vastgoed Adviescommissie. Er zijn vereisten die het canoniek recht stelt, waarmee rekening moet worden gehouden. Als er een profane (niet-kerkelijke) herbestemming is, moet deze waardig zijn. Een kettingbeding legt dit ook voor de toekomst vast.

Avonden als de vicariaatsbijeenkomsten verbeteren de onderlinge contacten en parochies kunnen elkaar versterken.

Verzekeren en Kerk Risico Check

Na een korte pauze was verzekeraar Donatus te gast. De heer Simon Kadijk informeerde de aanwezigen over de contractduur die parochies opnieuw af kunnen spreken met Donatus. Daarnaast sprak hij over veiligheid. Vier verzekeraars samen ontwikkelden de Kerk Risico Check: www.kerkrisicocheck.nl. Een verzekering voorkomt geen schade. Veiligheid en preventie zijn daarom van belang. Hij vulde aan dat ook verzekeraars geïnformeerd moeten worden als een parochie het besluit neemt om een kerk te herbestemmen, omdat er op dat moment iets verandert vanuit het perspectief van de verzekeringspolis.

Wisselwerking parochies en bisdom

“Hebben we elkaar goed in beeld?” was de vraag die de heer Aureel van Wersch daarna thematiseerde. Hij is medewerker van het economaat en sprak over de wisselwerking tussen parochies en het bisdom. Waar parochies adequaat antwoord moeten krijgen van het bisdom, zullen zij op hun beurt weet moeten hebben van procedures en processen. Avonden als de vicariaatsbijeenkomsten verbeteren de onderlinge contacten en parochies kunnen elkaar versterken. “We moeten zoveel mogelijk van elkaar leren, elkaar steunen en elkaars sterke punten gebruiken. Geef ook voldoende aandacht aan het bedrijfsmatige aspect in de parochie, durf hulp te vragen, maak gebruik van elkaars deskundigheid,” benadrukte hij.

Algemeen econoom John Bakker, tot slot, sprak over de ledenadministratie (SILA) en kondigde een brief aan van het bisdom over veranderingen hieromtrent. Het laatste woord was aan vicaris Egging die de avond afsloot.