Bisschop Van den Hende preekt in paaswake over het leven van alledag vanuit het geloof in de verrijzenis
Mozaïek naar Exodus 14, 22 over de bevrijding uit de slavernij. Het volk trekt over de droge bodem de zee door. (Foto: Ramon Mangold)
We maken met Pasen geen “sprong vooruit” naar het eeuwig leven, maar we leven het leven van alledag vanuit het geloof in de verrijzenis. “Ook in deze tijd, waarin de crisis van het coronavirus zoveel landen en volken bedreigd en mensen schrik aanjaagt. Het is nodig dat we dat eeuwig leven van de Heer, dat zijn liefde sterker is dan de dood, nu al in ons leven als fundament kiezen.” Dat preekte bisschop Van den Hende in de viering van de paaswake.
De viering van de paaswake op zaterdag 11 april werd live gestreamd vanuit de kerk van de HH. Laurentius en Ignatius in Rotterdam (in de volksmond ‘Eendrachtskapel’). “We hebben op Witte Donderdag en Goede Vrijdag eerst intens stil gestaan bij Jezus’ laatste avondmaal met zijn leerlingen en zijn doodstrijd en we hoorden hoe Hij stierf aan het kruis en in het graf werd gelegd met een grote steen ervoor”, preekte de bisschop. “De Zoon van God die in deze wereld kwam om zijn liefde te verkondigen, die zelf liefde is, werd als een misdadiger veroordeeld, gekruisigd en gedood. Het lijkt alsof alle liefde uit onze wereld geweken is. Als men zelfs niet meer de liefde van God wil aannemen, is er geen kruid gewassen tegen het kwaad.” Maar in de paasnacht wordt het wonder van de verrijzenis gevierd: “We mogen vieren dat de liefde van God niet geëindigd is op Golgotha, maar zijn bekroning vindt in de opstanding van de Heer.”
Vanuit de lezing uit Genesis preekte de bisschop. “In de eerste lezing werden we herinnerd aan onze roeping. Er werd geschreven over de schepping, hoe God uit het niets alles geschapen heeft en daarbinnen de mens maakt naar zijn beeld en gelijkenis. En God zag dat het goed was. Kunnen we nog steeds zo het leven aanvaarden dat God ons gegeven heeft? En kunnen wij als mens ook die bijzondere verantwoordelijkheid die daarbij hoort dragen te midden van de schepping die God ons heeft toevertrouwd? Het blijkt steeds opnieuw dat die schepping door ons niet zo goed wordt behandeld. Het blijkt steeds weer dat we de schepping eerder gebruiken dan benutten, eerder opmaken dan ook nog iets overlaten voor anderen. Maar de Heer, die in het boek Genesis beschrijft dat de schepping ons is toevertrouwd en gegeven is, vraagt ook dat we er op een zorgvuldige manier als gave Gods mee omgaan. De mens is de bekroning van de schepping, maar het gaat niet alleen om de mens. Het gaat om alles wat in de schepping groeit en bloeit en leeft. Het is ons gemeenschappelijke huis.”
“Dat de verrijzenis van de Heer uw hart mag vernieuwen en u in moeilijke omstandigheden mag troosten en bevestigen in het goede.”
“Zijn wij zorgvuldig op het leven dat ons geschonken is?” vroeg de bisschop. “Zorgen we voor dat leven met aandacht? Beschermen we het van zijn eerste begin tot zijn laatste moment? Als wij in deze paasnacht het eeuwig leven van de Heer vieren, heeft dan nu al zijn consequenties voor de omgang met ons leven op aarde.”
In het boek Exodus wordt beschreven hoe God het volk Israël bevrijdt uit de slavernij. De bisschop preekte over moderne vormen van slavernij door armoede en ongelijke verdeling van de rijkdommen. De ‘lockdown’ vanwege het coronavirus wil geen ‘lockdown’ van ons hart zijn. “We houden afstand, dat moet nu eenmaal vanwege het coronavirus, maar we houden ons hart open en we mogen delen van wat we hebben en we mogen ook onszelf geven in de dienst aan elkaar. Omdat daarmee getuigd wordt van de liefde die sterker is dan de dood, van Gods goedheid die belangrijker is dan het kwaad in onze wereld.”
“En zo is Pasen het fundament van ons goede leven nu, van ons engagement, van onze solidariteit en onze bekommernis om elkaar en onze wereld”, aldus de bisschop. “Wij mensen, geschapen naar Gods beeld en gelijkenis, worden geroepen tot rechtvaardigheid, tot vrede en solidariteit. Eens zullen wij bij de Heer komen, na onze dood. En mogen we dan kunnen getuigen van onze woorden en daden. Dat die in liefde zijn gedaan, in kracht van de verlossing en de verrijzenis. Dat die in dienstbaarheid zijn gedaan, in kracht van vergeving en verzoening. En dat die allemaal getuigen van en bouwstenen zijn van het Rijk van God. Ik wens u in deze moeilijke tijd een zalig Pasen toe. Dat de verrijzenis van de Heer uw hart mag vernieuwen en u in moeilijke omstandigheden mag troosten en bevestigen in het goede. En dat velen van ons in de Geest van de Heer mogen leven en werken tot zijn eer en tot dienst aan elkaar. Want dat is leven en liefde in overvloed en in eeuwigheid.”