Drievoudige zending

De belangrijke opdracht van de Kerk is de verspreiding van het evangelie door 1) de verkondiging van het Woord van God, 2) de viering van de sacramenten en 3) het dienstwerk van de liefde. Dit is de drievoudige zending van de Kerk.

De Kerk van Rotterdam is geroepen om de drievoudige opdracht van verkondigen, vieren en dienen heel concreet in haar gebied (grotendeels samenvallend met de provincie Zuid-Holland) te vervullen.

In het bisdom Rotterdam is er sinds het Jaar van het Geloof (2012) een traditie jaar van themajaren, omdat deze inhoudelijk toerusten voor de verspreiding van het evangelie. Themajaren helpen zo bij de missionaire opdracht om mensen tot leerling van Jezus te maken en zijn daarom onderdeel van het diocesane beleid.

Netwerk van liefde

Heel specifiek krijgt de drievoudige opdracht gestalte in parochiegemeenschappen (territoriaal en personeel), in samenwerking met de ter plaatse aanwezige parochiële caritasinstellingen die als zelfstandige rechtspersonen van de parochies onderscheiden zijn.

Paus Franciscus benadrukt hoe belangrijk het is om samen op weg te zijn. De wereld waarin wij leven en waarin wij geroepen zijn om lief te hebben en te dienen, die vraagt dat de Kerk samenwerking in alle aspecten van haar zending versterkt (toespraak paus Franciscus, 17 oktober 2015).

In het bisdom Rotterdam wordt vaak paus Paulus VI geciteerd die spreekt over de evangelische opdracht om te bouwen aan een beschaving van liefde. Wanneer we bouwen aan een beschaving van liefde, betekent dit dat we mede bouwen aan een samenleving die steeds meer de contouren van het Koninkrijk van God aanneemt.

Roeping

De Kerk is een gemeenschap van geroepenen. Krachtens het doopsel zijn alle gelovigen met hun onderscheiden geestesgaven en talenten geroepen om deel te nemen aan de zending van de Kerk. Voor de zending van de Kerk is het nodig om mensen en middelen bij elkaar te brengen en hierbij ook steeds nieuwe generaties uit te nodigen.

Voor het kerkelijk leven in de parochies van het bisdom Rotterdam zijn bovendien priesters en diakens nodig. In het bisdom worden nieuwe priesters en diakens opgeleid via centrum Vronesteyn. Priesters en diakens zetten zich in voor het sacramentele leven, voor de verkondiging en zijn voortrekkers in caritas en diaconie. Zij helpen om steeds opnieuw hoop te ontvangen vanuit het geloof en door te geven aan de mensen die God op onze weg brengt.

Bisschop en bestuur

Het bestuur en de vertegenwoordiging van het bisdom komt toe aan de diocesane bisschop. De bisschop wordt in het bestuur van het bisdom bijgestaan door de diocesane staf en de curie. Voor wat betreft het vermogensbeheer van het bisdom wordt de bisschop bijgestaan door de algemeen econoom en de raad voor economische aangelegenheden.

Verschillende organen werken met de bisschop samen bij het bestuur van het bisdom:

  • Bisdomstaf
  • Kathedraal kapittel
  • Priesterraad
  • Raad voor economische aangelegenheden

Beleidsverslag

Het bisdom brengt jaarlijks een Beleidsverslag uit. Dit wordt verzonden in het bisdom en gepubliceerd op de bisdomwebsite onder Documenten / Downloads.