Het vieren van de sacramenten

De sacramenten zijn een paasgeschenk van de levende Heer aan de Kerk: De apostelen "trokken uit om overal te prediken, en de Heer werkte met hen mee en schonk kracht aan hun woord door de tekenen die het vergezelden" (Marcus 16, 20).

Er zijn zeven sacramenten. Drie daarvan zijn gericht op het intreden in het geloof: de doop, het vormsel en de eucharistie. Twee sacramenten begeleiden het engagement van de gelovige: het huwelijk en de wijding. Twee sacramenten geven mensen steun in het lijden dat de mens overkomt of dat wij zelf aanrichten: boete en verzoening en de ziekenzalving.

Bij het bisdom Rotterdam verschenen geloofsboekjes over de zeven sacramenten:

De sociale leer van de Kerk

De sociale leer van de Kerk is ten diepste verbonden met onze roeping en met het vieren van de sacramenten. We worden gevoed door de sacramenten om onze band met Christus te versterken en om te getuigen van Gods liefde in woord en daad. Die liefde is de rode draad die door de sociale leer van de Kerk loopt.

De sociale leer van de Kerk is ontstaan als een antwoord op concrete problemen in de samenleving tijdens de industrialisatie eind 19e eeuw. Vanaf dat moment is de sociale leer steeds verder uitgewerkt. Het belangrijkste uitgangspunt van de katholieke sociale leer is de menselijke persoon. De mens is het beeld van God (Genesis 1, 27). Daarom komt iedere mens een waardigheid toe, die je als persoon nooit verliest.

Bij het bisdom Rotterdam verschenen vier geloofsboekjes over de sociale leer van de Kerk: