Toezicht, ondersteuning en voorlichting

Het economaat is verantwoordelijk voor de financieel-economische bedrijfsvoering van het bisdom en houdt toezicht op de zogenoemde rekenplichtige besturen: parochies, parochiële caritasinstellingen en overige kerkelijke instellingen. Tot de toezichthoudende taak behoren onder meer het afgeven van bisschoppelijke machtigingen en het goedkeuren van begrotingen en rekeningen en verantwoordingen.

Verder ondersteunt het economaat parochies en andere instellingen, onder meer met advies op administratief, juridisch en financieel-economisch gebied (bijvoorbeeld bij de aan- en verkoop van onroerende zaken, subsidies, personele aangelegenheden et cetera). Het economaat organiseert daarom ook bijeenkomsten in de vicariaten, waarop wordt gesproken over actualiteiten rond arbeidsrecht, huurrecht, privacywetgeving, beheer gebouwen, et cetera. Wanneer specialistisch advies nodig is, zal het bisdom de parochie doorverwijzen naar een kundige adviseur.

Belangrijke informatie wordt bijeengezet in de Diocesane Regelingen, een publicatie die het economaat toestuurt aan bestuurders van parochies en PCI-en.

Algemene contactgegevens
T: 010-2815171
E: economaat@bisdomrotterdam.nl

Zie ook de medewerkers van het economaat op deze website.

Ledenadministratie

Een goede ledenadministratie is van belang voor de opbouw van de gemeenschap. Een up-to-date ledenadministratie maakt toezending van het parochieblad mogelijk en het uitnodigen van parochianen voor bijeenkomsten en de deelname aan de jaarlijkse actie Kerkbalans. De ledenadministratie moet worden gevoerd in DocBase. Parochies kunnen bij eventuele problemen bij de verwerking van gegevens in de ledenadministratie of de begraafplaatsadministratie een beroep doen op de Helpdesk IPAL. Vragen om ondersteuning kunnen worden ingediend door het aanmaken van een ‘ticket’ in DocBase.

Beleggingen

Parochies met eigen vermogen in de vorm van beleggingen zijn gehouden aan het beleggingsstatuut en de beleggingsrichtlijn van het bisdom Rotterdam. Het beleggingsstatuut geeft het algemene kader voor beleggen door parochies. De beleggingsrichtlijn werkt dit concreet uit en geeft aan hoe parochies kunnen beleggen. De beleggingsrichtlijn geeft onder meer aan dat beleggen alleen kan binnen een zogeheten defensief profiel.

Parochies zijn vrij in de keuze van de vermogensbeheerder, mits deze voldoet aan de geldende eisen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het bisdom heeft ten behoeven de parochies en PCI-en een mantelovereenkomst gesloten met een professionele vermogensbeheerder: InsingerGilissen (voorheen Lombard Odier). Via de samenwerking met InsingerGilissen is geborgd dat de beleggingen voldoen aan de eisen die het bisdom stelt in het kader van zorgvuldig beheer van het vermogen.

Wanneer parochies in gesprek gaan met de vermogensbeheerder van de parochie of beleggingsadviseur, moeten zij het beleggingsstatuut en de beleggingsrichtlijn volgen. Voor de samenwerkingsovereenkomst met de vermogensbeheerder hebben parochies een machtiging nodig van het bisdom.

Het beleggingsstatuut en de beleggingsrichtlijn vindt u onder Downloads / Documenten op deze website