Binnen de R.-K. Kerk in Nederland geldt een antecedentenprotocol. Het vertrouwen in de integriteit van degenen die in kerkelijke functies werkzaam zijn, moet met alle mogelijke inzet worden bewaard. Daarom wordt voorafgaand aan een benoeming het functioneren van kandidaten in eerdere functies/stages van dezelfde aard zorgvuldig onderzocht. Het antecendentenprotocol is onderdeel van het preventiebeleid in de R.-K. Kerk.
Voor priesters, diakens, pastoraal werk(st)ers en vrijwilligers die werken met mensen met een verstandelijke beperking, of anderszins kwetsbare personen geldt de Gedragscode Pastoraat.
Het doel van de Gedragscode Pastoraat is om de sociale veiligheid binnen de R.-K. Kerkprovincie in Nederland te bevorderen en te waarborgen.
De Gedragscode Pastoraat geeft heldere kaders voor degenen die werkzaam zijn in de pastorale zorg in de R.K. Kerk en andere (vrijwillige) medewerkers.
De Gedragscode Pastoraat is onderdeel van het preventiebeleid in de R.-K. Kerk. Overschrijdingen van de Gedragscode Pastoraat meld je bij het R.K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag.
Sinds 1 januari 2014 vraagt de R.-K. Kerk in Nederland een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van priesters, diakens en pastoraal werk(st)ers, van religieuzen en van bepaalde vrijwilligers en functionarissen. De VOG maakt onderdeel uit van het preventiebeleid van de Nederlandse bisdommen, ordes en congregaties. De R.-K Kerk streeft een zorgvuldige omgang na met jonge mensen die aan de zorg van kerkelijke medewerkers zijn toevertrouwd. Ook wordt gevraagd om zorgvuldigheid waar het gaat om het beheer van persoonsgegevens en financiën.
De VOG moet worden aangevraagd voor:
In de Analecta van 2015 nr. 1-2 vindt u een gedetailleerd overzicht van personen (vrijwilligers) voor wie binnen de R.-K. Kerk in Nederland de VOG verplicht is en wie de VOG gratis kan aanvragen (vanaf pagina 8).