Inspiratie
De bisschoppen wijzen er op dat een belangrijk kenmerk van christelijke hoop is dat je deze niet voor jezelf houdt, maar deelt en uitdraagt in de wereld
“In een wereld waarin onzekerheid en angst vaak overheersen, roept paus Franciscus ons op om stevig verankerd te blijven in de hoop die ons door Christus is gegeven. Die hoop komt voort uit de belofte dat God ons liefheeft en dat Hij ons leidt op onze levensweg. Als pelgrims van hoop zijn wij geroepen om dit vertrouwen uit te dragen.” Dit schrijven de bisschoppen in een brief bij gelegenheid van het begin van het Jubeljaar 2025.
Het Jubeljaar wordt geopend op 24 december door paus Franciscus in Rome en daarna in bisdommen wereldwijd op zondag 29 december. In het bisdom Rotterdam wordt de openingsviering gehouden in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal in Rotterdam (14.00 uur).
“Er gebeurt in de maatschappij veel goeds dat het verdient om onder de aandacht gebracht te worden. Daarom roepen we iedereen op om in het komende jaar de schijnwerpers te richten op plekken van hoop, op hoopvolle gebeurtenissen in de samenleving en op mensen die hoop uitstralen”, is de oproep van de bisschoppen in hun herderlijke brief.
De bisschoppen schrijven dat mensen dagelijks om zich heen veel negatieve en sombere verhalen horen over oorlogen, vluchtelingen, sociale ongelijkheid en allerhande crises dichtbij en veraf. “Je zou er pessimistisch van worden. Maar vanuit ons geloof weten we dat dit de verkeerde instelling is”, aldus de bisschoppen. Zij willen daarom komend jaar een ‘beweging van hoop’ in gang zetten.
“Laten we elkaar ondersteunen, bemoedigen, en samen zoeken naar manieren om ons geloof zichtbaar te maken in onze daden.”
De oproep van de bisschoppen sluit aan bij het zogeheten ‘Heilig Jaar’ of ‘Jubeljaar’ dat met Kerstmis in Kerk begint. Een Heilig Jaar vindt doorgaans eens in de 25 jaar plaats en wordt door de paus afgekondigd. Paus Franciscus heeft aan het Heilig Jaar 2025 het thema ‘Pelgrims van hoop’ gekoppeld. In hun brief schrijven de Nederlandse bisschoppen dat ‘hoop’ een heel oud religieus thema is, gebaseerd op het geloof in Christus.
“Vertaald naar het leven van alledag betekent dit dat gelovigen mensen mogen zijn die per definitie positief en optimistisch in het leven staan. Het glas is altijd halfvol, nooit halfleeg”, aldus de bisschoppen. Ze schrijven verder dat dat hoop niet alleen troost biedt in tijden van tegenslag, maar noemen het ook “een drijvende kracht die ons helpt om de uitdagingen van onze tijd met moed en vastberadenheid tegemoet te treden.”
De bisschoppen wijzen er op dat een belangrijk kenmerk van christelijke hoop is dat je deze niet voor jezelf houdt, maar deelt en uitdraagt in de wereld. “Laten we onze parochies, gezinnen en gemeenschappen maken tot plaatsten van ontmoeting en hoop. Laten we elkaar ondersteunen, bemoedigen, en samen zoeken naar manieren om ons geloof zichtbaar te maken in onze daden.” De bisschoppen roepen iedereen daarom op om de hoop door te geven, “vooral aan hen die ontmoedigd zijn of zich in een moeilijke situatie bevinden.”
Lees de bisschoppelijke brief:
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.