Inspiratie

Prinsjesdagviering in Den Haag vraagt aandacht voor het klimaat

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 20 september 2019

Scholieren maken selfies met minister-president Rutte na afloop van de Prinsjesdagviering. (Foto: Bisdom Rotterdam)

Iedereen deelt in de verantwoordelijkheid voor deze aarde

“Zorg nu voor wie dan leeft.” Met dit thema vroegen op dinsdag 17 september religieuze en levensbeschouwelijke organisaties tijdens de Prinsjesdagviering in Den Haag aandacht voor het klimaat. De Prinsjesdagviering werd bijgewoond door onder meer leden van de regering, de Eerste en Tweede Kamer, ambassadeurs, scholieren en publiek en vertegenwoordigers van religieuze en levensbeschouwelijke organisaties. Onder hen waren ook nuntius Mgr. Cavalli en Mgr. Van den Hende als bisschop van Rotterdam.

De Prinsjesdagviering, die voor de twintigste keer plaatsvond, wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Prinsjesdagviering. Verschillende religies en levensbeschouwingen droegen teksten uit hun traditie voor en lieten muziek klinken. Het dragende thema: de verantwoordelijkheid die mensen hebben gekregen om te zorgen voor de wereld met haar natuur en de mensheid.

Ad van der Helm, werkzaam als priester in Den Haag, is voorzitter van de Stichting Prinsjesdagviering. “Alle generaties, alle lagen van de bevolking, alle groepen en talen en culturen die in ons land leven, delen in de verantwoordelijkheid voor deze aarde, onze wereld”, sprak hij bij de opening van de bijeenkomst. “Deze ontmoeting in deze kerk tussen generaties en levensbeschouwelijke groepen mag een teken van hoop zijn dat we samen aan de toekomst gestalte willen geven.”

In 2015 verscheen de encycliek van paus Franciscus Laudato si’. “Men [kan] niet meer spreken over een houdbare ontwikkeling zonder solidariteit tussen de generaties”, schrijft de paus daarin. “Wanneer wij denken aan de situatie waarin men de planeet aan de toekomstige generaties achterlaat, treden wij in een andere logica, die van de belangeloze gave die wij ontvangen en meedelen.” Het is “een wezenlijke kwestie van gerechtigheid”, aldus paus Franciscus, dat “de aarde die wij hebben gekregen, ook hen die zullen komen, toebehoort” (Laudato si’, 159).

Gedurende de bijeenkomst werd als bijdrage aan de dialoog vanuit het christelijke geloof uit de brief aan de Romeinen (Rom. 8, 19-25) gelezen, waarin onder meer gesproken wordt over hoop, verwachting en standvastigheid.

Ad van der Helm. (Foto: Bisdom Rotterdam)

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven